top of page

SkillDict tippek és trükkök

Főoldal

Bejelentkezés után aktív és inaktív csempéket fogsz látni. Az aktív csempéket bármikor elindíthatod, korlátlan próbálkozási lehetőséggel. Az inaktív csempék azt jelzik, hogy nincs hozzáférésed az adott teszhez, csak az erre kijelölt időpontban fog aktívvá válni. Az alábbi képen aláthatsz egy példát a főoldalra, illetve a nyelvválasztás módjára.

2. kép

Gyakorlás a SkillDictben

A folytatáshoz válassz ki egy aktív csempét, és kattints rá. Ezután az alábbi oldal (3. kép) jelenik meg. A teszt indításához egyszerűen mozgasd az egeret a teszt nevére, majd kattints egyet. Fontos, hogy hogy a böngésződben ne legyenek letiltva a felugró ablakok, mivel a teszt egy új ablakban nyílik meg.

3. kép

Instrukciós slide-ok

Minden teszt (akár gyakorló feladatsorról, akár modulzáró tesztről van szó) ugyanazzal az instukciós diával kezdődik. Az itt található instrukciók, információk elolvasása elengedhetetlen a zökkenőmentes  vizsgázáshoz.

Hogyan kell használni a SkillDictet?

(4. kép)

Információs ikon

Ha bizonytalan vagy abban, hogy pontosan mit is kell csinálnod, kérlek, kattints az oldal alján található eszköztár közepén elhelyezett információ (i) ikonra. Ez az ikon útmutatóként szolgál az egész vizsga során, lehetővé téve, hogy szükség esetén (ezt a gombot kiválasztva) segítséget kérj a rendszer használatával kapcsolatban.

A betűméret megváltoztatása

Ha nem megfelelő a betűméret, módosíthatod azt az eszköztár jobb felső sarkában található ikonra kattintva.

Fontos megjegyzés: a kis képernyők használata nem javasolt, mivel nehezebben láthatóak a feladat elemei. Kérlek, próbálj meg minél nagyobb képernyőt használni.

Segítség

Ha éppen nem tudod mit kell csinálni, mindig van lehetőséged arra, hogy segítséget kérj az felső eszköztár jobb felső sarkában található kédőjel ikonra kattintva.

Erre kattintva instukciós videókat fogsz találni, amelyek megmutatják, hogy hogyan tudsz eligazodni a rendszerben.

A következő dia gombra kattintva megtekintheted a következő slide-ot, az előző dia gombbal pedig egy oldalt vissza lehet lépni (ezek a gombok az oldal alján találhatóak, ld. 4. kép). 

4. kép

A billentyűzetkiosztás beállítása

(5. kép)

Egy további állandó dia (videós segítséget) található minden teszt elején, ami a billentyűzetkiosztás beállításához nyújt segítséget. Erősen javasolt a billentyűzetkiosztást magyar nyelvre állítani ahhoz, hogy a lehető legmagasabb pontszámot érd el. Ha kényelmesebb, akkor arra is van lehetőséged, hogy beállíts egy képernyő-billentyűzetet, ami virtuálisan jeleníti meg a karaktereket:

Windows OS: Windows button+Ctrl+O

macOS: Option+Command+F5

image.png

5. kép

Hogyan tudok a diák között váltani?

(6. kép)

A hátralévő időt a felső eszköztár jobb sarkában láthatod. A teszt kitöltésére 90 perc áll rendelkezésre, ami fel van osztva a két rész között, de nem feltétlenül egyenlő arányban.

Az ikonok (segítség, betűméret, stb.) az egész vizsga során elérhetőek maradnak. Bármikor módosíthatod a hangerőt vagy átválthatsz teljes képernyős módra, ha az oldal jobb felső sarkában található eszköztárban a megfelelő ikonra kattintasz.

Kérlek, vedd figyelembe, hogy az utasítások magyar nyelven vannak. Ha bizonytalan vagy a pontos feladatleírással kapcsolatban, kattints az oldal alján található eszköztár közepén elhelyezett információ (i) ikonra (lásd a 6. képet).

Ha másik feladatot szeretnél választani, egyszerűen kattints az alsó eszköztár közepén található Lista ikonra. A Lista ikonra kattintva egy lista jelenik meg, amely lehetővé teszi, hogy bármelyik feladatra átválts. Ez az ikon különösen hasznos lehet, ha elérkeztél a vizsga végéhez, de szeretnéd még egyszer átnézni a válaszaidat, vagy ha véletlenül valamit kitöltetlenül hagytál, és vissza kell menned, hogy befejezd.

A következő kérdéshez megjelenítéséhez kattints a Következő kérdés gombra.

Fontos megjegyzés: Kérlek, vedd figyelembe, hogy a billentyűzeted nyíl gombjainak használata karakterek közötti navigáláshoz csak akkor működik, ha egy mezőbe kattintasz. Ha a kurzor nem a mezőben van, a rendszer az előző vagy a következő diára vált. Azonban egér gombjait is használhatod a karakterek közötti navigáláshoz, bármilyen nehézség nélkül.

6. kép

Feladatmegoldás és az első rész vége

Minden vizsgában találsz egy "feladatot", ahol meg kell adnod a nevedet. Ezt muszáj kitöltened.

Fontos megjegyzés: Kérlek, győződj meg róla, hogy ne hagyj üresen egyetlen feladatot sem, mivel a leadás gomb nem lesz elérhető az első rész végén. Ahhoz, hogy ez a rész leadható legyen (lásd a 7. képet), legalább egy karaktert be kell írnod minden feladathoz (de nem minden elemhez). Ha véletlenül kihagysz egy feladatot vagy elfelejtesz legalább egy karaktert hozzáadni, az oldal alján lévő eszköztárban Lista ikonjára kattintva tudsz váltani a feladatok között .

Kérlek, győződj meg róla, hogy (különösen másolás és beillesztés során) ne tartalmazzon felesleges karaktereket (pont, vessző, szóköz stb.) a mező, mivel ezek helytelen válaszokhoz vezethetnek.

Az értékeléshez való haladáshoz kattints a Tovább az értékeléshez gombra.

7. kép

Az első rész kiérteklése

Miután a Tovább az értékeléshez gombra kattintottál, megjelennek az eredményeid. Minden sorra (feladatra) kattintva áttekintheted az eredményeidet, beleértve a helyes és helytelen válaszokat is, és hozzáférhetsz a megoldásokhoz is (lásd a 8. képet). Ha végeztél az eredményeid ellenőrzésével, ne lépj ki, mivel ez még nem a vizsga vége.

A szövegalkotási feladat elindításához kattints a Következő dia gombra. Ha vissza szeretnél térni az első részhez, és újra szeretnéd indítani a tesztet, ezt megteheted az Előző dia gombra kattintva, feltéve, hogy az idő még nem járt le.

8. kép

Szövegalkotás

Ugyanúgy, mint az első rész indításakor, egy visszaszámláló jelenik meg a felső eszköztár jobb sarkában, amely a hátralévő időt mutatja. A teszt befejezéséhez egyszerűen kattints a Teszt befejezése gombra (ahogy azt a 9. képen láthatod).

9. kép

Az utolsó dia és a gyakorló feladatsor újraindítása

A Teszt befejezése gombra kattintva megjelenik az utolsó dia. Ezen a pontban végetért a teszt, és kiléphersz. Az összesített teszteredményedet a tanárodtól fogod megkapni.

Ha ez egy gyakorló feladatsor volt, akkor lehetőséged van újra elindítani azt, az idő lejárta után is. A gyakorló vizsga újraindításához kövesd az alábbi lépéseket:

1. Vidd a kurzort a kék eszköztárra.

2. Keresd meg a tanulási folyamatot szimbolizáló ikont (ahogy azt a 10. képen láthatod).

10. kép

A Tanulási folyamat gombra kattintva megjelenik egy új oldal. Itt keresd meg a frissítés ikont a gyakorlási folyamat sor mellett (ahogy azt a 11. képen láthatod).

11. kép

Egy felugró ablakban (12. kép) meg kell erősítened, hogy újra szeretnéd indítani a tesztet. Az Igen gombra kattintva újraindul a teszt, és megjelenik az első, instukciós dia (4. kép).

image.png

12. kép

bottom of page