top of page
Working at home

SkillToolKit e-vizsga tippek és trükkök

Főoldal

Bejelentkezés után aktív és inaktív csempéket fogsz látni. Az aktív csempéket bármikor elindíthatod, korlátlan próbálkozási lehetőséggel. Az inaktív csempék azt jelzik, hogy nincs hozzáférésed az adott teszhez (hiányzik a Hozzáférés gomb), csak az erre kijelölt időpontban fog aktívvá válni. Az alábbi képen aláthatsz egy példát a főoldalra, illetve a nyelvválasztás módjára.

2. kép

2.jpg

Gyakorlás a SkillToolKitben

A folytatáshoz válassz ki egy aktív csempét, és kattints rá. Ezután az alábbi oldal (3. kép) jelenik meg. A teszt indításához egyszerűen mozgasd az egeret a dobozra, majd kattints egyet; vagy kattints a Kezdés gombra.

3. kép

3.jpg

Instrukciós slide-ok

Minden teszt (akár gyakorló feladatsorról, akár modulzáró tesztről van szó) ugyanazzal az instukciós diával kezdődik. Az itt található instrukciók, információk elolvasása elengedhetetlen a zökkenőmentes  vizsgázáshoz.

Hogyan kell használni a SkillToolKitet?

(4. kép)

Információs ikon

Ha bizonytalan vagy abban, hogy pontosan mit is kell csinálnod, kérlek, kattints az oldal alján található eszköztár bal sarkában elhelyezett információ (i) ikonra. Ez az ikon útmutatóként szolgál az egész vizsga során, lehetővé téve, hogy szükség esetén (ezt a gombot kiválasztva) segítséget kérj a rendszer használatával kapcsolatban.

A betűméret megváltoztatása

Ha nem megfelelő a betűméret, módosíthatod azt az eszköztár jobb felső sarkában található ikonra kattintva.

Fontos megjegyzés: a kis képernyők használata nem javasolt, mivel nehezebben láthatóak a feladat elemei. Kérlek, próbálj meg minél nagyobb képernyőt használni.

Segítség

Ha éppen nem tudod mit kell csinálni, mindig van lehetőséged arra, hogy segítséget kérj az felső eszköztár jobb felső sarkában található kédőjel ikonra kattintva.

Erre kattintva instukciós videókat fogsz találni, amelyek megmutatják, hogy hogyan tudsz eligazodni a rendszerben.

4. kép

4.jpg

A billentyűzetkiosztás beállítása

(5. kép)

A következő dia gombra kattintva megtekintheted a következő slide-ot, az előző dia gombbal pedig egy oldalt vissza lehet lépni (ezek a gombok az oldal alján találhatóak, ld. 5. kép). 

Egy további állandó dia (videós segítséget) található minden teszt elején, ami a billentyűzetkiosztás beállításához nyújt segítséget. Erősen javasolt a billentyűzetkiosztást magyar nyelvre állítani ahhoz, hogy a lehető legmagasabb pontszámot érd el. Ha kényelmesebb, akkor arra is van lehetőséged, hogy beállíts egy képernyő-billentyűzetet, ami virtuálisan jeleníti meg a karaktereket:

Windows OS: Windows button+Ctrl+O

macOS: Option+Command+F5

5.jpg

5. kép

Hogyan tudok a diák között váltani?

(6. kép)

A hátralévő időt a felső eszköztár jobb sarkában láthatod. A teszt kitöltésére 90 perc áll rendelkezésre, ami fel van osztva a két rész között, de nem feltétlenül egyenlő arányban.

Az ikonok (segítség, betűméret, stb.) az egész vizsga során elérhetőek maradnak. Bármikor módosíthatod a hangerőt vagy átválthatsz teljes képernyős módra, ha az oldal jobb felső sarkában található eszköztárban a megfelelő ikonra kattintasz.

Kérlek, vedd figyelembe, hogy az utasítások magyar nyelven vannak. Ha bizonytalan vagy a pontos feladatleírással kapcsolatban, kattints az oldal alján található eszköztár bal sarkában elhelyezett információ (i) ikonra (lásd a 6. képet).

Ha másik feladatot szeretnél választani, egyszerűen kattints az alsó eszköztár közepén található Lista ikonra. A Lista ikonra kattintva egy lista jelenik meg, amely lehetővé teszi, hogy bármelyik feladatra átválts. Ez az ikon különösen hasznos lehet, ha elérkeztél a vizsga végéhez, de szeretnéd még egyszer átnézni a válaszaidat, vagy ha véletlenül valamit kitöltetlenül hagytál, és vissza kell menned, hogy befejezd.

A következő kérdéshez megjelenítéséhez kattints a Következő kérdés gombra.

Fontos megjegyzés: Kérlek, vedd figyelembe, hogy a billentyűzeted nyíl gombjainak használata karakterek közötti navigáláshoz csak akkor működik, ha egy mezőbe kattintasz. Ha a kurzor nem a mezőben van, a rendszer az előző vagy a következő diára vált. Azonban egér gombjait is használhatod a karakterek közötti navigáláshoz, bármilyen nehézség nélkül.

6. kép

6.jpg

Feladatmegoldás és az első rész vége

Fontos megjegyzés: Kérlek, győződj meg róla, hogy ne hagyj üresen egyetlen feladatot sem, mivel a leadás gomb nem lesz elérhető az első rész végén. Ahhoz, hogy ez a rész leadható legyen (lásd a 7. képet), legalább egy karaktert be kell írnod minden feladathoz (,de nem minden elemhez). Ha kihagysz egy feladatot vagy elfelejtesz legalább egy karaktert hozzáadni, az oldal alján lévő eszköztárban Lista ikonjára kattintva tudsz váltani a feladatok között, de az Előző dia gombot is használhatod.

Kérlek, győződj meg róla, hogy (különösen másolás és beillesztés során) ne tartalmazzon felesleges karaktereket (pont, vessző, szóköz, formázás, stb.) a mező, mivel ezek helytelen válaszokhoz vezethetnek.

Az értékeléshez való haladáshoz kattints a Tovább az értékelésre gombra. Fontos megjegyezni, hogy a gombra kattintás után nincs lehetőség visszalépni a feladatokra.

7. kép

7.jpg

Átvezető oldal

Miután a Tovább az értékelésre gombra kattintottál, egy átvezető oldal jelenik meg.

Ne lépj ki, mivel ez még nem a vizsga vége.

A szövegalkotási feladat elindításához kattints a Következő dia gombra. Ha vissza szeretnél térni az első részhez, és újra szeretnéd indítani a tesztet, ezt megteheted az Előző dia gombra kattintva, feltéve, hogy az idő még nem járt le.

8. kép

8.jpg

Szövegalkotás

Ugyanúgy, mint az első rész indításakor, egy visszaszámláló jelenik meg a felső eszköztár jobb sarkában, amely a hátralévő időt mutatja. A továbbhaladáshoz egyszerűen kattints a Következő dia gombra (ahogy azt a 9. képen láthatod).

9. kép

Képernyőkép 2024-06-04 120817.jpg

Az utolsó dia és a gyakorló feladatsor újraindítása

Az alábbi megerősítő kérdés jelenik meg (10a kép) a véglegesítés előtt. Ezen a ponton még vissza lehet térni az esszéhez. Válaszd ki az Igen vagy a Nem opciót, majd menj vissza az előző oldalra, vagy küldd el az esszét. A Teszt befejezése gombra kattintva tudjuk leadni az esszét, majd megjelenik az utolsó dia (10b kép). Ezen a ponton véget ért a teszt, és kiléphetsz. Az összesített teszteredményedet a tanárodtól fogod megkapni.

Ha ez egy gyakorló feladatsor volt, akkor lehetőséged van újra elindítani azt, az idő lejárta után is. A gyakorló vizsga újraindításához kövesd az alábbi lépéseket:

1. Vidd a kurzort a fehér eszköztárra.

2. Keresd meg az Előrehaladás ikont (ahogy azt a 10b képen láthatod).

10b. kép

10.jpg

10a. kép

Az Előrehaladás gombra kattintva megjelenik egy új oldal. Itt keresd meg a frissítés ikont a bal felső sarokban, a neved mellett (ahogy azt a 11. képen láthatod).

11. kép

Egy felugró ablakban (12. kép) meg kell erősítened, hogy újra szeretnéd indítani a tesztet. Az Igen gombra kattintva újraindul a teszt, és megjelenik az első, instukciós dia (4. kép).

12. kép

11.jpg
12.jpg

Az első rész kiértékelése

A részletes kiértékelés megtekinthető a főoldalon keresztül. A bal oldali lehetőségek közül az Analitika / Riport menü pont alatt található Záróvizsga eredményeim részre kell kattintani (13. kép). 

13. kép

A következő oldal (14. kép) fog megjelenni, ahol egy sor egy tesztet jelent. A sor végén található mappa ikonra kattintva jelennek meg a feladatok. A felugró ablakban (15. kép) soronként fognak megjelenni a feladatok. A jobb oldalon található mappa ikonra kattinta jeleníthető meg az eredmény (a megoldás, a helyes és helytelen válaszok).

5.jpg

14. kép

6.jpg

15. kép

13.jpg
bottom of page